Nationalbanken øger nøgleinteressen for at afspejle ECB

Stock Photo, tags: nationalbanken afspejle - upload.wikimedia.org

Danmarks centralbank hævede sin foliorente fra 3,1 procent til 3,35 procent for at matche Den Europæiske Centralbanks (ECB) seneste stigning, ifølge dens erklæring sidste torsdag.

Bloomberg rapporterede, at økonomer i vid udstrækning forventede rentestigningen fra Nationalbanken, da banken ikke havde interveneret i valutamarkedet i flere måneder. Danmarks krone er også på det seneste handlet tættere på euroen.

Centralbanken sigter mod at holde værdien af sin krone fast i forhold til andre valutaer. For at gøre det bruger de en metode kaldet udenlandsk valutaintervention. Denne metode giver banken mulighed for at købe eller sælge udenlandsk valuta på markedet for at påvirke kronens kurs.

Nationalbanken foretrækker normalt at stole på disse valutainterventioner. Men hvis det ikke er tilstrækkeligt til at opretholde den faste valutakurs, tager centralbanken en anden tilgang, som at justere renten anderledes end ECB.

Seniorøkonom i Sydbank, Mathias Dollerup Sproegel, forklarede, hvorfor Danmark matchede ECB i et kundenotat.

“Kronen er i øjeblikket langt fra interventionsniveauerne, og derfor holder Danmarks centralbank trit med ECB,” siger Sproegel.

Stabil valuta

De seneste måneder har kronens værdi holdt sig stabil i forhold til euroen. Nationalbankens chef Christian Kettel Thomsen kaldte i maj valutaens værdi for et “behageligt” niveau. Kronen var tæt på centralkursen på 1 euro, svarende til 7,46038 kroner.

I løbet af det seneste år har Danmark øget sine låneomkostninger ni gange. Ved to lejligheder hævede centralbanken sin benchmarkrente med et mindre beløb end ECB for at mindske det opadgående pres på kronens værdi.

Desuden har centralbanken et “currency peg”-system for at sikre, at priserne i landet forbliver stabile. Danmark oplevede i juni et fald i inflationen for ottende måned i træk og nåede op på 2,5 procent.

Den faldt markant fra den højeste inflation i 40 år, 10,1 procent i oktober 2022. Den nuværende inflationsrate er under gennemsnittet i euroområdet.