Diamanthandler overvejer at flytte efter at have undladt at få virksomhedskonto i dansk bank

Stock Photo, tags: overvejer - images.unsplash.com

Iværksætteren og gemologen Tais Mogensen har svært ved at få en bankkonto til sin diamanthandelsvirksomhed. Alle danske banker afviste hans anmodning, hvilket fik ham til at overveje at flytte til Dubai.

Mogensen havde siden november sidste år forsøgt at sikre sig en erhvervskonto i en virtuel bank. Han fandt det nemmere end at handle med traditionelle fysiske banker.

“Jeg har spurgt samtlige banker i Danmark. Alle. Jeg har prøvet siden november sidste år. Og da de fysiske banker var umulige, så prøvede jeg hos banker, der kun eksisterer på nettet,” sagde han.

Det lykkedes gemologen at få en konto én gang, men det varede kun et stykke tid. Banken hjalp ham ikke med at overføre penge til hans forretningsforbindelser i Indien.

Mogensen afslørede, at han ofte mødte afslag over telefonen. I de fleste tilfælde gik han ikke forbi ansøgningsprocessen.

Danmark er kendt for sin hårde proces med at få virksomhedsregnskaber. Forskning fra erhvervsorganisationen for små og mellemstore virksomheder (SMV) sagde, at en ud af ti bekræftede, at det kæmpede for at få en virksomhedskonto.

60 procent af virksomhederne mente, at bankerne i Danmark ikke mente, de var gavnlige. SMV Danmarks chefkonsulent Kasper Munk Rasmussen indrømmede, at dette problem hindrede mange iværksættere.

“Det er et problem, der bliver mere og mere udbredt. Og desværre hæmmer det mange virksomheder i dag,” sagde Rasmussen.

Behov for løsninger

Udover unikke brancher som diamanthandel afslørede SMV Danmark, at restaurationsbranchen også kæmpede med dette problem, især med de vage afvisninger fra bankerne.

SMV Danmark fremhævede, at virksomheder kun kan komme længere, hvis de har virksomhedskonti. Rasmussen understregede, at iværksættere vil stå over for skatte- og erhvervsmyndighed, hvis de bruger deres private konti.

Finans Danmark anerkendte kampen og havde ment, at små og mellemstore virksomheder skulle faciliteres med flere betingelser. Dets juridiske direktør, Kjeld Gosvig-Jensen, sagde, at det ville forhindre hvidvask af penge.

Økonomiudvalgsformand Simon Kollerup argumenterede for, at løsningen ville være kompleks. Alligevel bemærkede formanden, at løsningen er undervejs og måske klar til at blive præsenteret i regeringens iværksætterpakke i år.